Om Social Media Com Skåne

Social Media Com Skåne är en ideell community grundad av Leif Kajrup med syfte att sprida erfarenhet och kunskap om sociala medier. Vi träffas ungefär en gång i månaden och ibland bjuder vi in en gästföreläsare för att introducera dagens ämne. Sedan följer frågor och diskussion. Alla är välkomna till våra träffar, det enda kravet är att man ska ha ett intresse i sociala medier, inget mer. Och det bästa är, det är gratis.

Bakgrund

Jag, Leif Kajrup aka @liffeman, startade Social Media Com Skåne redan 2008, då under namnet Social Media Club Skåne. Och det var i början av helt egoistiska skäl. Som egenföretagare i kommunikationsbranschen kände jag ett stort behov av få träffa andra som arbetade med, eller som var intresserad av sociala medier. Så efter att ha fått inspiration av det som Annika Lidne och Björn Falkevik drog igång året innan i Stockholm så arrangerades den första Social Media Club Skåne lunchen på våren 2008 på Rådhuskällaren i Malmö. Deltagare då var, om jag minns rätt, bland annat Måns Adler, Martin Thörnkvist, Thomas Mårtensson och Lars Krantz. Under den första tiden så alternerade vi mellan att vara på Rådhuskällaren i Malmö och på Papi’s i Helsingborg.

Under åren har det arrangerats event både i Malmö och Helsingborg och vi har varit på flera olika lokaler, och haft en hel del ovärderliga samarbetspartners som hjälpt oss, som t.ex FooCafé, Minc och Mindpark.

Social Media Club

2011 tog jag beslutet att ansluta Social Media Club Skåne till den officiella non-profit organisationen Social Media Club. Social Media Club är en internationell non-profit organisation grundad i USA av Chris Heuer och Kristie Wells i mars 2006. Mottot är ”if you get, share it” och det är just vad det handlar om, att dela med sig av kunskap, tankar och idéer om sociala medier. Vill du veta mer om den internationella organisation kan du läsa mer på deras hemsida socialmediaclub.org.

Hejdå Social Media Club och välkommen Social Media Com

2015 blev det dock dags att gå vidare då beslutet togs att gå ur den internationella organisationen och stå helt på egna ben igen. Den största anledningen var att förhoppningen om ett större utbyte inom organisationen inte riktigt blev som det var tänkt, och eftersom jag en gång i tiden startade själv så var steget inte långt att göra det igen.

Social Media Com tar en ofrivillig paus

I september hölls det senaste eventet av Social Media Com Skåne, och efter det så blev det en ofrivillig paus, då tiden helt enkelt inte räckte till. Med många andra åtaganden inom både det egna företagandet och fotbollsvärlden (som ordförande i fotbollsförening), så blev det under en period för många bollar i luften, och lusten försvann. Så därför har det inte varit fler event sedan dess. Tills nu. 2023 kör vi igång igen. Äntligen.

Social Media Club i Sverige genom åren

Annika Lidne startade den första klubben i Sverige, Stockholm Social Media Club, som var aktiv fram till 2017.

I Göteborg startade Social Media Club Göteborg 2009 och höll på fram till 2021.

I Uppsala län, Uppsala: Social Media Club Uppsala, drevs av Daniel Erkstam.

I Dalarna, Borlänge: Social Media Club Dalarna, drevs av Niclas Deeped Strandh.

I Västerbotten, Umeå: Social Media Club Umeå, drevs av Ingela Hjulfors Berg.

2010 fanns det också en Social Media Club Chapter Support Association i Sverige. Enkelt uttryckt en svensk styrelse som skulle hjälpa nya klubbar starta upp och driva sin SMC.